Cocoonen in Heerlen

Numen / For Use - Tape

Sinds kort is er een hele bijzondere tentoonstelling in Heerlen te zien. Eerder kon je het al zien in Parijs, Tokyo, Hasselt en Melbourne. Bijzonder dat wij het nu ook van dichtbij en vanbinnen kunnen bekijken. We hebben het over de tentoonstelling Tape.

 

De kunstenaars Numen / For use maakte met tape een cocon installatie waar je doorheen kunt kruipen. Door de tape op verschillende manier om palen te wikkelen, krijg je een gangenstelsel. Van binnen ziet het er uit als een cocon.

Wij gingen een paar keer langs om te kijken naar de opbouw en het eindresultaat.

 

De opbouw

Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape

 

Het eindresultaat van binnen en buiten

Numen / For Use - TapeNumen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape Numen / For Use - Tape

 

Patricia: Ik had de installaties al eens vaker gezien op het internet. Ik was verbaasd en onder de indruk. Eindelijk mochten we het dan ook van dicht bij mee maken. Bij de eerste aanblik dacht ik, ohjee, wat klein en wat plakt het nog. Ze hadden nog maar een paar dagen om het af te maken en ik zag mezelf er nog niet doorheen kruipen. De binnenkant plakte dus nog helemaal en ik vertrouwde er ook niet op dat de constructie een bepaald gewicht kon dragen. Poeh, spannend hoor!

 

Numen / For Use - Tape

 

Toen we weer gingen kijken was het af, het aanblik was toch wel flink veranderd. Het zag er uit als een stevige cocon, alsof er zo een vlinder uit kon vliegen. Schoenen uit en op naar de ingang, hiervoor moest je kruipen op de grond en zo kon je via een gat aan de onderkant de installatie inklimmen. Het was rustig en dat voor een zaterdagmiddag, nog even geen kind te bekennen. We hadden Tape voor ons alleen. Het was even wennen, wennen aan de manier van bewegen, als een kind moest je door de gangen kruipen. En ook wennen aan de geluiden, de tape kraakte overal, ohjee, zou de tape ons echt houden? Het was niet zo heel groot en al snel vonden we een plekje om even te relaxen. Benen omhoog en laat je gedachten maar dwalen. Alsof je even afgesloten was van de wereld en in je eigen droomwereld zat. Ik vond het geweldig, ook kon je er heerlijk wat ‘trucjes’ uithalen, ik zag een nieuwe vorm van yoga ontstaan.

 

Numen / For Use - Tape

 

Janneke: Toen wij voor het eerst van deze tentoonstelling hoorden, vond ik het idee erg leuk. Toch kon ik me er niets bij voorstellen. Hoe kun je nou met tape een gangenstelsel maken dat stevig genoeg is voor mensen? Tijdens de opbouw zag ik hoe de installatie gemaakt werd. Eerlijk gezegd vond ik het niet geruststellend, want de tape is alleen om de palen van het Glaspaleis gewikkeld.

 

Numen / For Use - Tape

 

Uiteindelijk zijn we een week na de opening nog eens gegaan. Wat zag het er anders uit! Je kon niet goed naar binnen kijken, waardoor je aan de binnenkant echt het gevoel had dat je was afgesloten van de wereld. De eerste minuten in ´Tape´ waren wennen. Je moet jezelf door de gangen schuiven en je vraagt je eerst af of het niet doorscheurt. Uiteindelijk vond ik rust en kon ik goed om me heen kijken. Het licht is trouwens heel mooi binnenin. Het zou nog leuker zijn geweest als er zachte muziek gedraaid zou worden of dat ze iets met de verlichting doen.

 

Numen / For Use - Tape

 

In de tijd dat wij er waren, raasden er kinderen door de installatie. Zou de tape dit wel houden? Na een tijd was het opeens stil, want de kinderen hadden de cocon verlaten, maar niet veel later zag je ze terug sluipen, met in hun handen boeken van de bibliotheek. Op zoek naar een stil hoekje om met hun neus in een boek te duiken. Tijd voor ons om er weer rustig uit te kruipen. Wat een ervaring!

Numen / For Use - TapeNumen / For Use - Tape

 

Er gelden een aantal regels wanneer je ‘Tape’ in gaat:

 • Niet meer dan 4 volwassenen of 5 tot 6 kinderen tegelijk in ‘Tape’
 • Schoenen en scherpe sieraden uit
 • Rustig kruipen of lopen

Numen / For Use - Tape

 

Tape kun je vinden in Schunck in Heerlen. Voor velen staat het bekend als het Glaspaleis. Tape is opgebouwd op de eerste verdieping en het is van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 geopend. De toegang is gratis. Tot 3 januari 2016 kun je nog kruipen, sluipen, cocoonen en relaxen!

 

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

2 Comments

 • Reply Maris

  Ohhh dit lijkt me echt gaaf! Het is dat Heerlen niet echt om de hoek ligt anders ging ik er nog dit weekend heen 🙂

  15 oktober 2015 at 21:01
  • Reply Patricia

   Ja wij vinden het tof dat wij eens niet hoeven te reizen voor zo’n leuk project.. Wellicht kun je een weekendje Zuid-Limburg nog plannen voor komende periode, genoeg leuks om te zien en te proeven hier! En anders wellicht thuis aan de slag gaan met tape.. 😉

   16 oktober 2015 at 07:48

  Leave a Reply