Even geen Facebook…

Even geen Facebook

Het is een onderdeel van mijn dagelijkse routine: net zoals ik het nieuws check, bekijk ik ook altijd even Facebook. ’s Morgens als ik wakker word, na het werk en ’s avonds op de bank. Het slokt best veel tijd op, want als je eenmaal aan het scrollen bent, kom je van alles tegen.  Zo bekijk ik veel filmpjes, klik op linkjes naar andere websites en reageer ik op berichtjes van anderen. Je hersenen worden overspoeld met informatie. Het zit zo ingebakken in onze routine dat je het helemaal niet meer merkt. Ik schreef al eerder 2 artikelen om de informatie op je tijdlijn wat meer te stroomlijnen en rustiger te maken. Maar een paar weken geleden was ik er helemaal klaar mee en stopte uit het niets met Facebook. En dat ging makkelijker dan ik dacht.

Fear of missing out (FOMO)

De app van Facebook had ik op mijn beginscherm van mijn telefoon staan. Ik krijg er dagelijks meldingen van en het getal bij de app herinnerde mij er telkens aan dat ik er iets mee moest. Daarom verschoof ik de app van mijn beginscherm naar een ander schermpje. Ik werd zo niet meer herinnerd aan Facebook en ik merkte ook dat ik niet meer de neiging had om de app te openen.  Helaas wilde Facebook me niet kwijt, want ik kreeg toch nog via mijn telefoon pop-upmeldingen dat er wat interessants gebeurde op mijn account. Gelukkig lukte het me om deze berichten te negeren en zo verdween Facebook uit mijn routine.

Even geen FacebookIk was er wel bang voor dat ik dingen ging missen. Uit onderzoek blijkt dat je met je beste vrienden de meeste berichten uitwisselt. Het zou ze dus wel gaan opvallen als ik even ‘verdwenen’ was van het sociale netwerk . Ik deelde geen enkele ‘like’ meer uit en plaatste ook geen reacties meer. Maar niemand heeft opgemerkt dat ik even weg was! Ik vraag me daarom af hoe sociaal een medium zoals Facebook is. Ik had wel het gevoel dat ik een deel gemist heb. Echt een gevalletje FOMO.

Relaxed of niet?

Ik heb meer rust in mijn hoofd gekregen, want ik keek minder op mijn telefoon. Het contact dat ik wél had met vrienden, was persoonlijker. Het contact op Facebook is toch snel en vluchtig. Ik belde vaker met mijn vrienden en dan zaten we lange tijd aan de telefoon, net zoals vroeger. Dat persoonlijke contact vond ik een stuk fijner. Net zoals je vroeger nog lange e-mails naar elkaar schreef met de vele verhalen van wat je meemaakte. Als je nu bij elkaar komt, heb je niet zoveel meer te vertellen omdat je alles al hebt gezien op Facebook. Ja, dus het was op zich wel relaxed.

Even geen FacebookToch heb ik gevoel dat ik iets gemist heb en Facebook speelde daar handig op in door toch berichten te sturen via mijn telefoon. Dat was minder relaxed en het zorgde er ook voor dat ik weer op Facebook wilde kijken. Ik kreeg daarbij ook vaker de vraag: ‘Heb je dat niet gezien op Facebook?’ Ik moest hier altijd ‘nee’ op antwoorden. De druk was daardoor redelijk hoog, omdat ik het gevoel had dat ik er niet meer bij hoorde.

Even geen FacebookGa ik nu helemaal stoppen met Facebook? Nee! Ik vind het zelf ook veel te leuk. Maar ik ga wel minder op de app kijken. Ik zet alle notificaties uit en heb met mezelf afgesproken dat ik maar 1 keer per dag de app open. De afgelopen drie weken vond ik het toch wel relaxed om er minder mee bezig te zijn. Mocht ik dingen missen, dan heb ik pech gehad. Diegenen die me willen bereiken, weten me te vinden!

Previous Post Next Post

Misschien vind je dit ook leuk

2 Comments

 • Reply Sofie

  Fijn artikel! Ik heb facebook geblokkeerd op mijn gsm en ik heb plots veel meer tijd. Ik kijk alleen nog maar facebook als mijn laptop aan staat.

  11 februari 2017 at 20:29
  • Reply Janneke

   Erg eigenlijk dat Facebook zo veel tijd op kan slokken! Hoe gaat het nu met de Facebook-stop?

   27 februari 2017 at 16:45

  Leave a Reply