Hygge, de Deense kunst van het leven

DSC03819

Een paar dagen geleden kocht ik een boek dat stiekem al een beetje mijn leven veranderd heeft. Het boek Hygge, de Deense kunst van het leven van Meik Wiking las ik in één dag uit. Daarnaast poetste ik het hele huis, wandelde ik naar de supermarkt, kookte ik een stoofpot en zat ik om 17:00 al helemaal relaxt aan de open haard. En dat aan het begin van een vakantie, waar ik meestal drie dagen nodig voor heb om tot rust te komen! Ik vertel je graag meer over dit bijzondere boek.

Hygge: De Deense kunst van het leven

Hoega? Hhuuguh? Heurgh? Het doet er niet toe hoe je hygge schrijft of spelt. Zoals Winnie de Poeh, een van de grootste filosofen van onze tijd, zie toen hem werd gevraagd hoe je een bepaald gevoel spelt: ‘Dat spel je niet, dat voel je’.

Uit onderzoeken blijkt steeds vaker dat Denen hele gelukkige mensen zijn. Meik Wiking van The Happiness Research Institute in Kopenhagen doet onderzoek naar de oorzaken en effecten van menselijk geluk. Hij krijgt regelmatig de vraag waarom Denen zo gelukkig zijn. Daar heeft hij een aantal verklaringen voor, maar hij heeft ook nog een ander ingrediënt voor geluk gevonden: Hygge.

Hygge is best lastig te omschrijven. Het gaat om een gevoel dat het beste te omschrijven is als gezelligheid en tevreden zijn met de kleine dingetjes. In zestien hoofdstukken wordt hygge beschreven. Zo vind je hygge in eten, het samenzijn met vrienden, de verlichting in je woning en ga zo maar door.

Hygge: De Deense kunst van het leven

Het boek is gebaseerd op onderzoeken van The Happiness research Institute van Kopenhagen. Toch is het boek niet saai: integendeel! De cijfertjes zijn verwerkt als afbeelding in dezelfde stijl en kleurpalet als de kaft. Ik houd wel van een boek met veel feiten, zeker als het claimt te gaan over de kunst van het leven. De hoofdstukken bestaan overigens niet alleen uit feiten. De schrijver wisselt af met persoonlijke verhalen en recepten van bijvoorbeeld Skipperlabskovs (Schippersstoof) en Glük ( Glühwein).

Hygge: De Deense kunst van het leven

Het boek heeft iets in me losgemaakt. Alsof ik ineens beter begrijp waar geluk vandaan komt. Ik word inderdaad heel blij van mijn soezende katten op de bank. En zodra we onze open haard aansteken, prijs ik mezelf gelukkig. Het zijn echt de kleine dingen die er toe doen.

Mocht je nog op zoek zijn naar een mooi boek, dan raad ik je dit boek echt aan. Doe jezelf ( of een ander) een plezier en maak jezelf meester van hygge.

Koop het boek bij bol.com:

(Dit is een affiliaitelink. Dat betekent dat wanneer jij het boek koopt via deze link, wij hier een klein percentage voor krijgen. Voor jou kost dit niks extra, dus je merkt er verder niks van. Dank voor je support!) 

Previous Post

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a comment

Leave a Reply